Jesteś tutaj: Strona Główna / Inne / Pozostałe / Artykuły masarskie / Jelita wieprzowe 26/28 - 90mb EX polskie

Jelita wieprzowe 26/28 - 90mb EX polskie - opinie

Inne / Pozostałe / Artykuły masarskie / Jelita wieprzowe 26/28 - 90mb EX polskie

Jelita wieprzowe 26/28 - 90mb EX polskie ocen: 0

Cena od 43,00

Jelita naturalne wieprzowe kalibrowane długość pęczka 90 mb, kaliber 26/28 (średnica po nalaniu wody 36mm) w odcinkach od 4 do 10 metrów. Naturalne swoje zastosowanie znajdują przy produkcji kaszanki, kiszki ziemniaczanej, kiełbas wędzonych, gotowanych, parzonych, podsuszanych, suszonych przeznaczonych do bezpośredniego spożycia lub do grillowania. Jelita są głęboko solone i odpowiednio przesuszone. W takiej postaci w temperaturze do 8 -10 stopni mogą być przechowywane nawet 2 lata. Wystarczy je zamknąć w szczelnym pojemniku bądź woreczku, wsadzić do lodówki, gdzie mogą leżeć bardzo długo. Jelit solonych się nie mrozi, gdyż tracą swoje właściwości. Przed użyciem należy je namoczyć w letniej wodzie na godzinkę przed nadziewaniem batonów. W ofercie także inne kalibry i długości pęczków.WAŻNE - Jelita moczymy w letniej wodzie 25-30 stopni, po 30 minutach zmieniamy wodę na świeżą. Moczymy dalej około 2-3 godzin, następnie przelewamy wodą jelito od środka i możemy przystąpić do nakładania na lejek pamiętając o wysunięciu 1cm farszu w celu smarowania jelita od środka. Przygotowane w ten sposób jelita bedą bardziej elastyczne przy napełnianiu farszem i kruche po uwędzeniu. PAMIĘTAJ: Polska kalibracja jelit wieprzowych nie oznacza średnicy po napełnieniu. Poniżej lista kalibracji oraz średnicy jelit wieprzowych po napełnieniu wodą. - jelita wieprzowe 32mm (k.24) - jelita wieprzowe 34mm (k.24/26) - jelita wieprzowe 36mm (k.26/28) - jelita wieprzowe 38mm (k.28/30) - jelita wieprzowe 41mm (k.30/33) - jelita wieprzowe +42mm (k.35+)

Ocena

  • Wygląd
  • Jakość wykonania

oceń produkt

Oferty produktu


  1. sklep-masarski.pl

    ocen: 128

    dodaj opinię

    43,00

    Przejdź do sklepu